Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Fıkra Gibi

Nazmi KARYAĞDI
Nazmi KARYAĞDI
2151OKUNMA

1960 Model Namevcut Kamyonetin 47 Yıldır Bitmeyen Vergi Macerası

Resim: https://jalopnik.com

Kamuoyunda hurda taşıt affı yasası adı verilen imkandan yararlanmada sona gelindi. 31 Aralık 2014 son tarih. Hangi koşullarda yasadan yararlanılabileceği sitemizde Hüseyin Çukurtepe tarafından yazılan Hurda Motorlu Taşıt Affında Son Aralık başlıklı makalede yer almaktaydı.

Ben bugün sizlere hurda taşıt affı yasasından yararlanmak isteyip yararlanamayan kişiler olabileceği gibi gerçekte MTV borcu doğmadığı halde bunu ispatlayamayan kişiler olabileceğine ilişkin Kahramanmaraş’tan size gerçek bir hikâye aktaracağım.

İmkânsız gibi ama gerçek bir yaşam öyküsü

Şaka gibi gelebilir ama 47 yıllık bir meseleden söz edeceğim. Musa Kazım amca ve kardeşleri üzerlerine kayıtlı 1960 model GMC marka kamyoneti 13 Ağustos 1967’de motoru yanmış bir vaziyette Adana’da adres bildiren Haşim beye Noter aracılığıyla satıyorlar.

Aradan 47 yıl geçmesine rağmen Haşim bey aracın devrini trafikte üzerine almadığı için Vergi Dairesi, Musa Kazım amcanın adına birikmiş MTV’ler için takip sürecini başlatıyor ve köyde üzerine kayıtlı iki tarlayı haczediyor.

Geçmişte Musa Kazım amcanın kardeşi satış ve vergi işini temize çıkarmak için uğraşsa da ömrü vefa etmiyor.

Daha sonra Musa Kazım amcanın profesör olan oğlu yeni çıkan yasayı da fırsat bilerek bu sorunu çözmek için yeni bir girişimde bulunuyor.

Karayolları Trafik Yönetmeliğinden (Md.37/6) yararlanarak alıcının kaydını üzerine almadığı araç için başvuruda bulunarak aracın kaydını üzerlerinden sildirip alıcı adına re’sen kayıt ve tescil yaptırmak ister.

Emniyet Trafik Tescil Müdürlüğü bu işlemi yapabilmek için alıcının nüfus cüzdanı fotokopisinin ve kimlik bilgilerinin gerekli olduğunu bildirir.

Noterliğe gidilir. Noterlik, fotokopi makinası o tarihte ABD’de yeni yeni geliştirilmeye başladığından, nüfus cüzdanı fotokopisinin olmadığını, tarafların kimlikleri yanlarında olmadığı için satışın Noterlik mevzuatı uyarınca tanıkların huzurunda gerçekleştiğini ifade eder.

Bunun üzerine son umut Nüfus Müdürlüğü’dür. Nüfus Müdürlüğü ise alıcının doğum tarihi verilmediğinden genel arama yapılamadığı için Haşim beyin kaydına MERNİS’te rastlayamadıklarını bildirir.

Netice; kimlik bilgileri Devletin resmi kayıtlarında (Noterlik ve MERNİS) bulunamadığı için Musa Kasım amca 1967’den beri yakasını bırakmayan vergi borcundan ve hacizden, evlatları da babalarını bu yükten kurtaramadıklarından mutsuz ve de umutsuz durumdalar.

Şu anda vergicilerin Musa Kazım amca için önerebileceği tek şey hurda taşıt yasasından yararlanarak verginin 1/4'ünü ödemesi ve böylece araçtan kurtulması.

Ancak 47 yıl önce satılan bir araç için, Musa Kazım amcanın kendisinin veya evlatlarının gerçekte borçlu olmadıkları vergiyi ödemek zorunda kalmaları mükellef hakları açısından ne kadar adildir?

Ceza yargılamasının en önemli ilkelerinden biri olan “kuşkudan sanık yararlanır” ilkesinde bile, mahkûmiyetin büyük veya küçük bir olasılığa dayanmamasının gözetildiği bir hukuk düzeni içerisinde haklılığını o günün Türkiye şartları ile ispata çalışırken bu denli katı bir tutumla karşılaşan ve şu anda 84 yaşında ve Alzheimer hastası olan Musa Kazım amcamızı küstürmenin kime faydası olabilir ki?

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor