Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Vergi

Ünal SANDAL
Ünal SANDAL
38064OKUNMA

Aracınızın Çalınması Halinde Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Mükellefiyetinin Durumu

Avrupa'da 18. ve 19. Yüzyıllarda başlayan Sanayi Devrimi ile birlikte motorlu taşıt sanayinde de önemli gelişmeler olmuş ve motorlu taşıt sayısı hızla artmıştır. Dünya üzerinde 1907 yılında 250.000 olan otomobil sayısı, 1914'te Ford Model T'nin ortaya çıkışıyla 500.000'e ulaşmış, II. Dünya Savaşı'ndan hemen önce bu sayı 50 milyonun üzerine çıkmıştır. Savaşın ardından geçen otuz yıl içinde otomobil sayısı altı katına çıkmış ve 1975 yılında 300 milyona ulaşmıştır.[1] 2014 yılı itibarı ile dünya yollarında ki araç sayısı 1,2 Milyara yükselmiştir.[2] Ülkemizde ise trafiğe kayıtlı araç sayısı Temmuz 2016 sonu itibarıyla 20.643.246 olmuştur.[3] Otomobil sayısında ki bu hızlı artış devletleri bu yönde kanunlar yapmaya yöneltmiştir. Ülkemizde ise 1963 yılında yürürlüğe giren 193 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu ile araç sahiplerine bazı vergisel yükümlülükler getirilmiştir. Kanunun 1’inci maddesinde belirtildiği üzere verginin mevzuu bu kanunun 5 ve 6’ncı maddelerinde yazılı tarifelerde yer alan Karayolları Trafik Kanununa göre trafik şube veya bürolarına kayıt ve tescil edilmiş bulunan motorlu kara taşıtları ile Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne kayıt ve tescil edilmiş olan uçak ve helikopterler Motorlu Taşıtlar Vergisine tabidir.

Motorlu Taşıtlar Vergisi Mükellefiyetinin Başlaması, Sona Ermesi ve Verginin Ödenmesi
197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi servet üzerinden alına bir vergi olduğu için sadece motorlu taşıtlara sahip olanlara vergisel yükümlülükler getirmektedir. Motorlu Taşıtlar Vergisinin mükellefi; trafik sicili ile Ulaştırma Bakanlığınca tutulan sivil hava vasıtaları sicilinde adlarına motorlu taşıt kayıt ve tescil edilmiş olan gerçek ve tüzel kişilerdir. Motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyetinin başlaması Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 7 nci maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre, motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyeti motorlu taşıtların trafik siciline kayıt ve tescili ile başlamaktadır. Aynı Kanunun 8 inci maddesinde ise motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyetinin sona ermesi ile ilgili düzenleme yer almaktadır. Buna göre, motorlu taşıtların trafik siciline ait kayıtlarının silinmesi halinde, silinme takvim yılının ilk altı ayın içinde yapılmış ise ikinci altı aylık dönemin başından, ikinci altı aylık dönem içinde yapılmışsa takip eden takvim yılı başından itibaren mükellefiyet sona ermektedir. Kanunun 9 uncu maddesinde ise verginin tarh, tebliğ ve ödenmesi ne ilişkin yapılan açıklamada; Taşıtların kayıt ve tescilinin yapıldığı yerin vergi dairesi tarafından her yıl Ocak ayının başında yıllık olarak tahakkuk ettirilmiş sayılır ve tahakkuk ettirilen vergi, ayrıca mükellefe tebliğ olunmaz ve vergi tahakkuk ettirilen günde tebliğ edilmiş sayılır. Motorlu taşıtlar vergisi her yıl Ocak ve Temmuz aylarında iki eşit taksitte ödenir. Takvim yılının ilk altı ayında, taşıtın bünyesinde bir değişiklik olması veya verginin artırılması veya azaltılması halinde ikinci taksit, yeni duruma göre ödenir.

Çalınan Araçlar ile İlgili Motorlu Taşıtlar Vergisi Uygulaması
Çalınan araçların motorlu taşıtlar vergisi mükellefler için mağduriyet yaratmaktadır. Gelir İdaresi Başkanlığı bu mağduriyetin giderilmesi için mükelleflerin araçlarının çalınması halinde motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyetinin terkin edilmesi için yapılması gerekenleri yayınladığı sirküler ile açıklığa kavuşturmuştur. Yayınlanan sirkülerde Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 3 üncü maddesi ile Kara Yolları Trafik Yönetmeliğinin "Hırsızlık veya Emniyeti Suiistimal Suretiyle Çalınan Araçlar Hakkındaki İşlemler" bölüm başlıklı 43 üncü maddesinin "Çalındığı tarihten itibaren aradan 1 ay geçmiş olması şartıyla araç sahibinin istemesi halinde;" hükmünün yer aldığı (a) bendinin (2) numaralı alt bendi "Trafik kuruluşlarınca tescil kaydı silinir ve ilgili vergi dairesine işlemi müteakip en geç 7 iş günü içerisinde bilgi verilir." şeklinde değiştirilmiştir. Aynı maddenin (b) bendinde ise; "Çalınan araçların bulunması halinde, araç sahibinden yeniden dilekçe alınır. Aracın tescil kaydı üzerinde gerekli düzeltme işlemi yapıldıktan sonra durum ilgili vergi dairesine bildirilir...." hükmü yer almaktadır.

Çalınmış olan araçlar ile ilgili motorlu taşıtlar vergisi uygulaması, Kara Yolları Trafik Yönetmeliğinde yapılan değişikliğe göre aşağıdaki şekilde yapılacaktır. Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği 5.7.2003 tarihinden itibaren çalınan araçların tescil kayıtlarının silinmesi ve tescil kayıtlarının silindiğinin trafik tescil kuruluşlarınca ilgili vergi dairelerine bildirilmesi halinde; tescil kaydının silindiği tarihi takip eden dönemin başından itibaren Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 8 inci maddesi hükmü gereğince, bu araçlardan dolayı motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyetleri bulunan kişilerin mükellefiyetleri sona erdirilecektir.

Sonuç olarak aracınızın çalınması durumunda, aracın çalındığı günden itibaren en az bir ay geçtikten sonra araç hala bulunamamış ise aracın sahibi tarafından trafik kuruluşlarına aracın tescil kaydının silinmesi için başvuruda bulunulur. Yapılan işlemlerden sonra aracın tescil kaydının silinmesi halinde ilgili kuruluş tarafından en geç 7 iş günü içerisinde ilgili vergi dairesine bildirilir. Vergi dairesi ise Motorlu Taşıtlar Vergisi mükellefinin mükellefiyetini terkin eder ve tescil kaydının silindiği dönemi takip eden dönemin başından itibaren mükellefiyet sona ermiş olur. Çalınan araçların bulunması halinde ise bu araçların tescil kaydı üzerinde gerekli düzeltme işleminin yapıldığının trafik tescil kuruluşu tarafından ilgili vergi dairesine bildirilmesi halinde tescil kaydının yapıldığı tarihten itibaren motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyeti yeniden başlatılacaktır. Mükellefiyetin sona erdiği tarih ile mükellefiyetin başladığı tarih arasında geçen dönemler içerisinde motorlu taşıtlar vergisi tahakkuku yapılmayacaktır. 

  1. - "OICA Üretim İstatistiği". International Organization of Motor Vehicle Manufacturers. 2007.
  2. - http://www.greencarreports.com/
  3. - “Motorlu Kara Taşıtları, Temmuz 2016” tuik.gov.tr
  4. - 197 Sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi kanunu
  5. - Karayolları Trafik Yönetmeliği

Yorumlar

  • m
    muhammet hanefi şen

    31.05.2000 tarihinde sıfır kıa sephıa arabamı 27.09.2000 tarinde çalındı sigortadan paramı aldım vergi kaydım kapandığı halde trfikte tescil kaydım benim üzerime devam ediyor kaydı tamamen sildirmek için neyapmam gerek sagılarımla.

  • H
    Huseyin bag
    2016 yilinda motosikletim calindi karakola gitmistim zapit tuttular o gunden beride hic bir kuryma gitmedim ama 600 tl kadar vergi borcu cikmis ne yapmaliyim
  • G
    Gökhan Kaleşler
    Aracım 21.10.2021 tarihinde çalındı üzerine vergi borcu var düzenli şekilde yapilandirildi ödeniyor ama çalıntı vermedim bu konuda vergi ve borcu silinirmi bana yardımcı olurmusunuz bu konuda yani 23bin borcu var ve her iki ayda bir ödeniyor parasi aksatmadan ama aracım yaklaşık 1 ay önce çalındı bildirmedim daha henüz nasil bir yol izlemeliyim ve bu borç üzerinden kalkarmi bana zararı yada yarari ne olur bilgi verirseniz memnun olurum tesekkurler

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor