Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey » Page 31

Google Ads

Vergi

Ekim-Sayım-Kasım

Zirai kazanç elde eden çiftçilerimizden gerçek usulde vergilendirilenlerin her yıl Kasım ayında diğer vergisel ödevlerine ek olarak ‘Ekim ve Sayım’ beyanında bulunması gerektiği çok az bilinen, vergi paydaşlarının biraz uzak durduğu bir müessesedir. Bu konunun özellikle tarımın önemli bir geçim kaynağı olduğu ülkemizde günden güne daha da ilgi uyandıracağı düşüncesi ve bu ödevin öneminin kavranmasına ilişkin bir basamak ilave etmek, bu çalışmamızın ana temasını oluşturmaktadır.

Canlı Hayvan Ticareti Yapıldığı İddiasıyla Gerçek Usulde Vergi Kaydı Açılması İşlemi ve Danıştay’ın Bozma Kararı

Canlı hayvan ve tarım ürünleri satıldığı iddiasıyla düzenlenen tutanak üzerine müstakbel mükellef söz konusu işlemin iptali istemiyle vergi mahkemesine iptal davası açmıştır. Vergi mahkemesi açılan dava ile ilgili red kararı vermiştir. Söz konusu karar daha sonra Danıştay 9. Dairesi nezdinde temyiz edilmiştir. Danıştay 9. Dairesi tarafından 05.11.2018 tarih ve E:2016/5453-K:2018/6575 sayılı kararı ile bozulmasına karar verilmiştir.

Torba Yasa Meclis'te, Yapılandırma Nerede?

Değerli okurlar; malumunuz vergi, SGK primleri gibi kamu alacaklarının yapılandırılması (veya kamuoyunda anlaşıldığı şekliyle vergi affı) konusunda iş dünyasında bir süredir bir beklenti bulunmakta ve Meclis’in açılması beklenmekteydi. Orta Vadeli Program’da bir vergi affı olmayacağı belirtilmiş olsa da çeşitli siyasiler tarafından de bu yönde mesajlar da verildi. Geçen Cuma günü, COVID-19 pandemisinin olumsuz etkilerinin azaltılması, istihdam artışının teşvik edilmesi ve bazı vergi kanunlarındaki maddelerin güncellenmesi gerekçesiyle Meclis’e bir Kanun Teklifi sevk edildi. Kanun Teklifinin istihdam ve vergiyle ilgili maddelerinin aşağıdaki düzenlemeleri içerdiğini görmekteyiz.

Vergi Mevzuatı Açısından Proforma Fatura

Küreselleşen dünyada ülkeler arasında ticaret yapmak eskiye nazaran giderek kolaylaşmakta, teknolojinin gelişmesi ve ulaşım imkânlarının artması bu ivmeyi daha da hızlandırmaktadır. Oluşan bu hız odaklı ticaret yapma eğilimi beraberinde bir takım sorunlar da getirebilmektedir. Özellikle alıcı ve satıcının farklı yerlerde bulunması, yapılan sözleşmelerin daha şeffaf ve her türlü ihtilaftan uzak olmasını gerektirmektedir.

2020 Yılı Yurtiçi Gündelik Ödemelerinin Vergilendirilmesi

10.02.1954 tarihli ve 6245 sayılı Harcırah Kanunu’na göre harcırah; görev icabı bulundukları bir yerden memuriyet mahallin dışına gidenlere, yapacakları ek masraflara karşılık aşağıda belirtilen durumlara göre, yol masrafı, gündelik, aile masrafı ve yer değiştirme masraflarından birini, birkaçını veya tamamının hizmet erbabına ödenmesidir. Harcırah, sürekli görev yolluğu ve geçici görev yolluğu adı altında ödenmekte olup geçici görev yolluğu da memuriyet mahalli ve memuriyet mahalli dışındaki görevlendirilmeler nedeniyle ödenmektedir. Harcırah Kanunu’na tabi olmayan işverenler tarafından geçici görevli olarak yurtiçinde görevlendirdikleri personele yapılan geçici görev harcırahı (yolluk) ödemeleri;

Vergiye Uyumlu Mükellefler Cezalandırılıyor mu?

Vergi kanunları dahil birçok kanun genellikle kuralları koyar ve bu kurallara uymayanlara yönelik yaptırımları düzenler. Kurallara uyanları ödüllendirmeye yönelik düzenlemelere pek rastlamayız. Bu durumun nadir istisnalarından bir tanesi Gelir Vergisi Kanunu’nun “Vergiye Uyumlu Mükelleflere Vergi İndirimi” başlıklı mükerrer 121. maddesi ile 2017 yılında getirilen ve 2019 yılı sonunda 7194 sayılı Kanun ile revize edilen müessesedir. Uygulamaya ilişkin detaylar 301 ve 312 seri numaralı Gelir Vergisi Genel Tebliği ile açıklanmıştır.